ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για τη Μείωση των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών 13-10-2014, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε το φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται ΣΕΙΣΜΟΣ!!!! Ξεκινήσαμε τη κατανόηση του θέματος, φτιάχνοντας τη γη μας από πλαστελίνη για να μάθουμε πως είναι το εσωτερικό και τα μέρη απ΄ τα οποία αυτή αποτελείται

Έπειτα βγήκαμε στην αυλή και κάναμε το πείραμα με το ηφαίστειο, έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει με τις τεκτονικές πλάκες και πως αυτές είναι ικανές με την κίνησή τους να προκαλέσουν σεισμό


ΣΕΙΣΜΟΣ



Σαφώς και θέλαμε να κάνουμε πράξη τον μύθο για τον Εγκέλαδο, τον οποίο μάθαμε στην τάξη μας. Έτσι κυνηγήσαμε τον γίγαντα,ρίξαμε επάνω του ένα μεγάλο νησί, τη Σικελία και τον θάψαμε, όπως είχε κάνει η θεά Αθηνά κατά την ελληνική μυθολογία. Ο Εγκέλαδος όμως μούγκριζε και έβγαζε από το στόμα του φωτιά. Τότε η γη κουνιόταν και γινόταν σεισμός. Έμεινε λοιπόν η έκφραση «χτύπησε ο Εγκέλαδος».



Γυρίσαμε πίσω στην τάξη για να μάθουμε πως μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας απ΄αυτό το φαινόμενο. Και αφού αναφέραμε και κάναμε αναπαράσταση τους τρόπους προστασίας, ήμασταν έτοιμοι πλέον να ετοιμάσουμε το δικό μας σακίδιο επιβίωσης .


Γράψαμε και μάθαμε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού.




Όμως έπρεπε να βρούμε και μια λύση για τη στιγμή που θα μας πιάσει φόβος και πανικός κατά τη διάρκεια του σεισμού. Αφού βγάλαμε το συμπέρασμα ότι αυτά τα συναισθήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά, αποφασίσαμε πως θα τα αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας μόνο με θετικές σκέψεις. Έτσι λοιπόν, τις αποτυπώσαμε στο χαρτί με το σύνθημα « Όταν γίνεται σεισμός, δεν με πιάνει πανικός»!!!!

ΣΕΙΣΜΟΣ

Και αφού η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση είμαστε πλέον πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον σεισμό με σωστό χειρισμό της κατάστασης!!!!!

Σχόλια